HTML

A rendszergazda naplója

A rendszergazda naplója, hasznos megoldásokkal rendszergazda jelölteknek és felhasználóknak.

Friss topikok

Linkblog

2009.11.10. 20:08 Hegedűs_Gábor

Ingyenes spam szűrő Exchange 2003 szerverhez, első rész

Címkék: ingyenes exchange rendszergazdáknak spam szűrés

Rendszer: Windows 2003 SBS SP2, Magyar; Exchange Server 2003 SP2.

Exchange 2003 spam szűrési stratégiák.

A spam szűrés ma már egyre fontosabb szerepet tölt be az életünkben. Az biztos, hogy mindenképp foglalkoznunk kell vele, azt viszont már nehezebb eldönteni, hogy milyen védekezési módszert válasszunk. Az egész spam szűrést kihelyezhetjük, megszabadulva az összes gondtól, vagy telepíthetünk spam szűrő szoftvereket, és próbálkozhatunk ingyenes, saját fejlesztésű módszerekkel is. Ez a cikk ez utóbbira mutat be egy alternatívát.

Az Exchange 2003 szerverben sok olyan funkció található, amellyel hatásosan küzdhetünk a kéretlen levelek ellen, bár ezek elég kezdetleges módon vannak megvalósítva, illetve nem erre célra készültek. Az ingyenes szoftverek száma pedig konvergál a nullához. Összesen 3 darab ilyen szoftvert találtam, az első az IMFcompanion, a második a SmartIMF, és a harmadik az ORFilter. Az első kettő a beépített Intelligent Message Filtert egészíti ki whitelist és egyéb funkciókkal, az utóbbi teljes spamszűrési megoldást kínál. Az IMFCompanion fejlesztését régen abbahagyták, ezért nem nagyon bíztam benne és voltak is működési problémák. A SmartIMF jól működik, később még bővebben szólok róla, hiszen része az ingyenes spam szűrési megoldásomnak. Az ORFilter fejlesztése is abbamaradt, ezért sajnos egyes funkciók már nem jól működnek benne (pl. spam-ek postafiókba irányítása, loggolás, kivételek kezelése), de ennek ellenére nagyon jó szűrési arányt tud felmutatni, és szinte az összes általam is felsorolt módszert egyesíti magában.

A rendszer átfogó bemutatása.

Fontos az elején megemlíteni, hogy a közölt módszerek magyarországi viszonyokra lettek "kifejlesztve", figyelembe véve azt a sajátosságot, hogy szerencsére egyelőre a spam-ek elenyésző hányada származik Magyarországról. A rendszer egyszerveres környezetben működik, más felépítés esetén nem várt következményekkel kell számolnunk.

A módszerrel megvalósított spam szűrési ráta tapasztalataim szerint 95%+, a téves találatok aránya 1%-.

Akkor tehát a védelem szintjei, az egyes filterek (nem működési sorrendben):

  • Sender Filtering. Kiszűrjük azokat, akik hamisított feladóval, a saját domain-ünket használva küldenek spam-et.
  • Connection Filtering. Az ingyenesen hozzáférhető Real Time DNS Blocklist-eket használjuk a kéretlen levelek számának csökkentésére.
  • Recipient Filtering: Kiszűrjük a nem valós címre érkező leveleket.
  • Intelligent Message Filter: Tovább szűrjük a leveleket a beépített tartalomelemző segítségével. Erős szűrést alkalmazunk, később whitelistelünk.
  • IMF Custom Weighting: Finomítjuk az IMF szűrőt, saját kulcsszó gyűjtemény használatával.
  • SmartIMF: whitelist segítségével "visszatesszük" a hibásan azonosított leveleket a normál e-mail forgalomba.

A következő részben a Sender Filteringről lesz szó.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://rendszergazda-naploja.blog.hu/api/trackback/id/tr891572094

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása