HTML

A rendszergazda naplója

A rendszergazda naplója, hasznos megoldásokkal rendszergazda jelölteknek és felhasználóknak.

Friss topikok

Linkblog

2014.08.25. 19:21 Hegedűs_Gábor

Letiltottam magam a Facebook-ról

Címkék: Facebook tiltás

Egyik nap szokatlan kéréssel fordult hozzám az egyik ügyfelünk. Úgy gondolta, hogy napi szinten túl sokat tölt a Faceook böngészésével és ez már a munkájának a rovására megy. Ez azért is volt különösen súlyos probléma számára, mert vezető beosztásban dolgozik a cégnél, és gyakran napi 10-12 órát tölt bent a munkahelyén.

Szenvedélye a Facebook iránt olyan erős volt, hogy képtelennek érezte magát, hogy saját magától ne nyissa meg az oldalt. Külső kényszerre volt szüksége, ezért megkeresett minket. Nem mondom, hogy először nem csodálkoztunk a kérésen. Hogy lehet az, hogy valakinek nincs elég önereje ahhoz, hogy egyszerűen ne nyisson meg egy oldalt. Aztán be kellett hogy lássuk, hogyha alkoholfüggőség, vagy szerencsjáték függőség létezik, akkor Facebook függőségnek is léteznie kell. Ez egyébként informatikusoknak elég furcsa jelenség, hiszen szerintem a legtöbb szociálisan analfabéta közöttünk van, így minket a Facebook teljesen hidegen hagy. :)

A Facebook és egyéb közösségi média oldalak tiltása egyre általánosabb jelenség a cégeknél, egyre több vezető gondolja úgy, hogy a Facebook folyamatos használata csökkenti az egyes munkavállalók produktivitását. Könnyen ki lehet számolni, hogyha egy kolléga napi 2 órát foglalkozik a közösségi médiával, akkor csak kevesebb mint 4 napot dolgozik egy héten. És ezt sokan ki is számolják. Persze a kép nem ennyire fekete-fehér. Akik ezt ilyen pontosan kiszámolják, ritkán gondolnak arra, hogy egy munkavállalónak mindenképp szüksége van egy kis szünetre, kikapcsolódásra munka közben, hiszen nem vagyunk robotok, képtelenek vagyunk a megszakítás nélküli munkavégzésre. Mások ilyenkor dohányoznak, e-mailt olvasgatnak, hírportált böngésznek, aknakeresőznek, és millió más módját találják meg az agyuk kikapcsolásának. Vajon egy olyan munkavállaló, aki 8 órán keresztül egyfolytában dolgozik, mint egy robot, annak nem csökken a produktivitása, vagy a koncentrációja? Valószínűleg igen.

De mivel ez (félig) egy szakmai blog, megválaszolom azt is, hogy hogyan lehet a Fcebook-ot letiltani a gépünkről, anélkül, hogy százezreket kellene költenünk intelligens tűzfalakra. Elég a számítógépünk hosts fájlját szerkeszteni, ami "felülírja" a Facebook elérhetőségeit és át tudja azt irányítani egy nem létező címre. Ennek mikéntjéről itt olvashatunk:
http://cariblogger.com/2010/07/how-to-block-facebook-using-hosts-file/

1 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://rendszergazda-naploja.blog.hu/api/trackback/id/tr326634575

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nem kereste 2014.08.26. 14:57:28

"Letiltottam magam a Facebook-ról"

Jól tetted.

Bár a mentális retardáltságot beszabályozással nem lehet gyógyítani, de mindenképpen üdvözlendő lépés. Az ilyen (szenvedély)beteg embernél meghatározó a hétköznapokból való menekülés, folyamatos önértékelési zavarok jelenléte a fogyatékos életében, csökkent önállóság, gyakori hibázás (valamint azokból nem tanulás), és általában gyengébb szellemi aktivitás.
Konklúzió: aki önálló gondolkodásra, elhatározásra, cselekedetekre képtelen, az tulajdonképpen egy marionett-bábu, és nemhogy vezetőnek nem való, de droidként sem ér el semmit az életben.
süti beállítások módosítása