HTML

A rendszergazda naplója

A rendszergazda naplója, hasznos megoldásokkal rendszergazda jelölteknek és felhasználóknak.

Friss topikok

Linkblog

2010.06.21. 12:08 Hegedűs_Gábor

Webszűrő, Internet szűrés. Gyerekek a neten.

Címkék: gyerek felhasználóknak webszűrő internet szűrő internet szűrés

Kisgyermekes családapaként félve tekintek a fiamnál hamarosan beköszöntő Internet korszak felé. Még csak 6 éves, de mint informatikus apa, szerintem már eljött az ideje, hogy saját számítógépet kapjon. Saját számítógéppel persze együtt jár a hálózat is.

Szerintem az egyik legjobb dolog, ami azt emberiséggel történt, az az Internet. Hogy is foszthatnám meg a fiamat ettől az előnytől? Mert ugye nem sok választásunk maradt, ha a Web árnyoldalaitól is meg szeretnénk kímélni csemetéinket.

Munkám során egyre több cégnél merül fel az igény arra, hogy az Internetes tartalmakat megszűrjük egy arra alkalmas webszűrő "tűzfal" segítségével. Már régóta tudtam, hogy erre jól kidolgozott, megbízható módszerek léteznek. Azt viszont sosem gondoltam, hogy az otthoni Internet szűrés kedvéért százezres nagyságrendben fogok beállítani ilyen eszközöket.

Egy rövid kutatás után azonban azt találtam, hogy az általam legjobbak tartott, profi alkalmazásokban megtalálható Blue Coat tartalomszűrő ingyenesen hozzáférhető otthoni használatra, K9 Web Protetcion néven.
A termék az alábbi oldalról tölthető le: http://www1.k9webprotection.com/getk9/index.php

A letöltéshez nincs szükség semmilyen regisztrációra, csak az e-mail címünket kell megadni. A telepítés is pofon egyszerű, ha mindenre csak igennel válaszolunk, akkor is egy tökéletesen beállított webszűrőt kapunk. A termék 80 kategóriát azonosít, melyeket akár egyesével is beállíthatunk, ha az előre beprogramozott szűrő nem lenne megfelelő. Például az Adult/Mature Content megkülönböztethető a Sex Education kategóriától. A szűrést kiegészíthetjük saját kulcsszó listával is.

És hogy mennyire hatásos a dolog? 

  • Naponta több mint 30 milliárd weboldal-lekérdezés ellenőrzése, 54 millió felhasználónál
  • 94%-os felismerési arány
  • Dynamic Real-Time Rating (DRTR) technológia, a fel nem ismert oldalak automatikus kategorizálására.

Persze ennek ellenére nem gondolom, hogy a szűrő átjátszhatatlan, de arra szerintem tökéletes, hogy "véletlenül" ne kerülhessen webszemét gyermekünk szeme elé.

Szóljunk azért egy pár szót egyéb megoldásokról is. Ugyancsak ingyenes, és magyar kötődésű a BBP, Biztonságos Böngészés Program. Hogy miért csak kötődésű és nem fejlesztésű? Mert az oldalon sehol nem találtam erre utaló hivatkozást. A telepítendő program neve Dolphin Knight P, amely nem csak a megtekintehető weboladalakat szűri, de programkorlátozásokat, és egyéni kulcsszólistákat is tud. (A Blue Coat is tudja az utóbbit, csak limitáltabb változatban.)

A BBP úgy tűnik, hogy nagyobb tudása ellenére nem egy online, azonnal változó adatbázisból veszi a blokkolandó weblapok címeit, hanem saját adatbázisra, kulcsszógyűjteményre támaszkodik. Ez a megoldás biztosan kisebb felismerési aránnyal rendelkezik és sokkal kevésbé finomhangolható.

Szinte szóra sem érdemes a Microsoft saját szülői felügyelet webszűrője. Azért a teljesség kedvéért megemlítem, hogy az Eszközök/Internet beállítások/Tartalom/Tartalmi tanácsadó/Engedélyezés alatt lehet bekapcsolni. Bár ennek sok értelme nincs, mert alapbeállítás szerint innentől egyetlen weblapot sem tudunk többet megnézni jelszó nélkül. :)

1 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://rendszergazda-naploja.blog.hu/api/trackback/id/tr902097703

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Papy666999 2011.08.21. 19:52:30

A K9-et több felhasználó esetén, csak egy felhasználóra is be lehet állítani
süti beállítások módosítása